Programok, kirándulás

Kirándulások akadálymentesen

A budapesti kirándulásokat nem elsősorban gyerekeknek, és nem kifejezetten mozgássérültekenk találták ki, de rengeteg programmal szolgál a kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Azoknak a családoknak, ahol van mozgássérült családtag, kigyűjtöttük a legnépszerűbb akadálymentes programlehetőségeket.

Fővárosi Állat -és Növénykert

Budapest szívében, a Városligetben működik Magyarország legrégebbi állatkertje, ahol az összes kontinens állatvilágának képviselőivel találkozhatsz. Az egzotikus állatok mellett háziállatokat is láthatsz. A kert érdekessége még a Varázshegy (interaktív kiállítás a Nagysziklában), a Pálmaház, a tengeri Akvárium illetve a Lepkekert, melynek egy hatalmas sátor ad otthont.

A Holnemvolt Park a Fővárosi Állat- és Növénykert új családi szabadidőparkja. Itt működnek a különféle állatsimogatók és a Vidámpark örökségeként átvett műemléki játékok, mint a „százéves” körhinta, barlangvasút, hullámvasút, mesecsónak, elvarázsolt kastély, stb.

Akadálymentesség:

A park területének zöme sétautakon bejárható. A terep néhol változó, nem aszfaltos, hanem köves.

Az állatházak többségébe be lehet jutni kerekesszékkel. A Varázshegy egyes részei nem járhatók be, azonban a szintek közti mozgás lifttel lehetséges. Az állatsimogató bejáratánál görgős az aljzat, itt szükség lehet segítségre az átjutáshoz.

Akadálymentes mosdó a Varázshegyben és az Akváriumnál levő toalettekben van.

A Holnemvolt Park területén csak mobil mozgássérült mosdó van. A programok (pl. bábszínház) nagyrészt akadálymentesek, a különböző attrakciók nagy része viszont nem.

Mozgássérült gyerekek csak MEOSZ igazolvánnyal vehetik igénybe a kedvezményes, 700 Ft-os jegyet. MÁK kártya nem elfogadott.

www.zoobudapest.com

 Tropicarium

A Tropicarium – a “cápás állatkert”, a világ minden tájáról érkező állatok hadával várja látogatóit az év minden napján. Az állatkert lakói között egyaránt megtalálhatók a lusta aligátorok, egzotikus hüllők, kétéltűek, apró majmocskák, szabadon repkedő madarak, és több ezer színes halfaj képviselője, no meg a tengerek „nehézfiúinak” számító cápák is. A rájasimogató medencében minden látogató megsimogathatja és a gondozók segítségével akár meg is etetheti a tengerek eme fenséges élőlényeit.

Akadálymentesség:

Az egész terület akadálymentesített, így kerekesszékkel tökéletesen bejárható. Akadálymentes mosdó csak a Camponában van, a Tropicarium pénztárához közel.

Az alábbi kártyák valamelyikével rendelkező látogatókat, valamint a fogyatékos személlyel érkező max. 1 fő felnőtt kísérőt a jelenlegi legolcsóbb, 1600.- Ft/fő kedvezményes belépődíjjal engedik be.

Értelmi Fogyatékossággal Élők Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ)

Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége (MVGYOSZ)

Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ)

Siketvakok Országos Egyesülete (SVOE)

Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ)

Autisták Országos Szövetsége (AOSZ)

Down Alapítvány

 www.tropicarium.hu

 

Aquaworld

A Ramada Resort Aquaworld Budapest Közép-Európa legnagyobb fedett szálloda- és élményfürdő-együttese. Budapest északi részén, az M0-ás Megyeri-híd pesti hídfője mellett található, zöld környezetben. Az egyedülálló szolgáltatásokat felvonultató fürdő 17 medencéje közül 15 egész évben üzemel. Az Aquaworld különleges kikapcsolódást és aktív időtöltést biztosít a család minden tagja számára. Jakuzzik, hullámmedence, szaunavilág és 11 darab, összesen közel 1 km hosszú csúszda kínál izgalmas kalandot és felhőtlen szórakozást.

A gyermekbirodalom változatos programokat kínál kis vendégei számára – a totyogóktól az ovisokig. Gyermekcsúszdákkal felszerelt babamedence, játszóház, szárazföldi játékok, gyermekmosdó, járóka és gyermekpelenkázó szolgálja a kényelmét a kisgyermekes családoknak.

Az élményfürdő a tinik számára maga a paradicsom. Kedvük szerint úszkálhatnak, labdázhatnak vagy csúszdázhatnak a 11 óriás csúszda valamelyikén.

Akadálymentesség:

Akadálymentes a bejutás és van mozgássérült mosdó. A medencékhez nincs beemelő.

 www.aqua-world.hu

 

Csodák Palotája

A Csodák Palotája, Magyarország első interaktív tudományos kiállítása, mely játékos eszközökkel ébreszt rá, hogy a természettudományhoz mindennapos közünk van. A kiállítás minden eleme az akadálymentesség elvét szem előtt tartva lett megtervezve. Néhány eszköz a teljesség igénye nélkül: fakírágy, ködkamra, bársony hárfa, légágyú, képesség tesztek és még sok más játék, amit mindenképp érdemes kipróbálni. 4-5 éves kortól ajánlott.

Akadálymentesség:

Akadálymentesen megközelíthető, van akadálymentes mosdó. Jelképes jegyet biztosítanak a fogyatékossággal élő személyeknek, így 100 Ft-os jeggyel látogathatják a kiállítást 1 fő kísérővel.

 www.csopa.hu

 

Fővárosi Nagycirkusz

Bohócok, artisták, idomárok, zsonglőrök – a városligeti Fővárosi Nagycirkusz rengeteg látványos és humoros produkcióval várja a mélyen tisztelt publikumot. Kiváló akusztikájának köszönhetően színvonalas komoly- és könnyűzenei koncertek, operett előadások, színielőadások, sportrendezvények és más bemutatók helyszíne is. A Fővárosi Nagycirkusz biztosít otthont már nyolc éve a Nemzetközi Cirkuszfesztiválnak, amelyre a világ számos országából a legjobb produkciók érkeznek és versengenek egymással.

Akadálymentesség:

Kerekesszékes vendégek a porondülésen kapnak helyet, az épületben lift működik, és van akadálymentes mosdó is.

 www.fnc.hu

 

Margitsziget

A Duna közepén fekvő gyönyörű, parkos sziget Budapest zöld szíve.

Itt mindenki találhat magának programot. Árnyas parkok, kis állatkert, Japánkert, középkori várrom, szabadtéri színpad várja a látogatókat.

Akadálymentesség:

Nemrég adtak át a margitszigeti játszótéren két hintát, amely kifejezetten mozgássérült, kerekekesszékes gyerekeknek készült.  Újdonság, hogy a zenélő szökőkút kínálata gyerekeknek szóló blokkal is bővült, amely naponta kétszer, egy délelőtti és egy délutáni időpontban lesz hallható. A műsorban felcsendül Koncz Zsuzsától a Micimackó, a Napoleon Boulevard-tól a Legyetek jók, ha tudtok, Wolf Kati előadásában a Vuk és a 100 Folk Celsiustól a Miki Manó.

A szigeten három nyilvános toalett van akadálymentes résszel is. Van egy automata a szökőkútnál. A két nagy szálloda közösségi akadálymentes mosdóját is lehet használni.

 

 

Budapest Bábszínház

Közép-Európa legnagyobb bábszínháza, a Budapest Bábszínház az Andrássy út egyik patinás műemléképületében működik. Abban is különleges a színházak között, hogy a legszélesebb életkori palettán kínál előadásokat az óvodásoktól a kisiskolásokon át a felnőttekig.

Akadálymentesség:

Az épületben van akadálymentes mosdó, lift, a bejáratnál mobil rámpa.

 www.budapest-babszinhaz.hu

 

Magyar Természettudományi Múzeum

A Magyar Természettudományi Múzeum állandó és időszaki kiállításai a volt Ludovika Katonai Akadémia épületegyüttesében tekinthetők meg. Itt találkozhatsz a világon egyedülálló magyar dinoszaurusz leletekkel és rekonstrukciókkal, valamint megismerheted a Kárpát-medence élővilágát és ásványait interaktív preparálási bemutatókkal és múzeumpedagógiai programokkal kiegészülve.

Akadálymentesség:

Az épület akadálymentes, van lift és akadálymentes mosdó is üzemel. A kiállításokat a mozgásukban korlátozottak és fogyatékossággal élők díjmentesen látogathatják.

 www.nhmus.hu/hu

 

Minipolisz

Egy egyedülálló interaktív kiállítás gyermekek számára. Folyamatosan megújuló helyszíneinken a kicsik egy teljes mértékben az ő méreteiknek megfelelően felépített városban egy időre belebújhatnak a felnőttek bőrébe. Kipróbálhatják magukat a nagyok áhított világában, így lehet belőlük néhány órára árus, pénztáros, orvos, autószerelő, hírmondó vagy akár szobafestőként – de világsztárként is bizonyíthatják kreativitásukat.

3-12 éves korosztálynak ajánljuk, míg a legkisebbek (0-3 év) a részükre kialakított babaszobában szülői felügyelettel tölthetik az időt.

Akadálymentesség:

Az épületbe akadálymentes a bejutás, van lift és mozgássérült mosdó is.

 www.minipolisz.hu

 

Miniversum

A Miniversum egy hatalmas, folyamatos mozgásban lévő terepasztal, amin Magyarország, Ausztria és Németország tájai, egyes nevezetességei kb. százszoros kicsinyítésben elevenednek meg.

Itt-ott be lehet avatkozni az asztalon zajló forgalomba, eseményeket, mozgásokat, hang- és fényhatásokat életre kelteni. A legkisebb látogatókra külön figyelmet fordítanak: a MINIVERSUM játszóházában hétvégenként a korosztályuknak megfelelő építő-alkotó tevékenységre várják őket (külön díjszabás nélkül, kivéve makettezés). Lehet kézműveskedni, makettet építeni, kvíz és kincskereső játékban részt venni.

Akadálymentesség:

A bejutás akadálymentes, a küszöbök áthidalására rámpákat biztosítanak és van akadálymentes mosdó is.

 www.miniversum.hu

 

Közlekedési Múzeum

A Városligetben található Közlekedési Múzeumot már messziről felismerhetővé teszi az épületéből „kitörő” mozdony és a tetején levő repülőgép. A múzeumban a hazai közlekedés történetét bemutató állandó és időszaki kiállítások mellett rendszeresen helyet kapnak érdekes, műszaki témájú időszaki kiállítások is.

Akadálymentesség:

A kiállítás akadálymentesen megközelíthető, akadálymentes bejárat az épület (főbejárat felöl nézve) jobbra eső oldalán, a földszinten található.

 www.mmkm.hu

 

Művészetek Palotája

A Művészetek Palotája  Budapest legfiatalabb, többfunkciós kulturális létesítménye.

Számos családi és ifjúsági programot szerveznek, a zenés foglalkozásoktól, a színház- és táncelőadásokon át a kézműves foglalkozásokig. A programok nagy része ingyenes.

Akadálymentesség:

Az épület mozgáskorlátozottak számára akadálymentes, termei és szolgáltatásai kerekes székkel megközelíthetők, ezen kívül több, speciálisan kialakított mosdó is rendelkezésre áll.

 https://www.mupa.hu

 

Hinta kerekes székes gyerekeknek a Margitszigeten

2014 Június első hetében adták át a margitszigeti játszótéren azt a két hintát, amely kifejezetten mozgássérült, kerekesszékes gyerekeknek készült. A hinták oldalán piktogramok jelzik, hogy valójában kik is használhatják, és hogy a külföldiek is értsék, angolul is odaírták: only. A magyarok viszont a kerítéssel körülvett hintákról bővebb, írott tájékoztatót olvashatnak: „A hinta csak kerekesszéket használóknak készült. A hinta használata csak felügyelet mellett engedélyezett. A felső kék keret felfelé mozdításával a felhajtórámpa leereszkedik. Ezen történő felhajtás után a rámpát fel kell hajtani és a kék kerettel rögzíteni kell. A piros kapaszkodó kötelekkel tudja a használó hajtani, illetve lefékezni magát. A segítő személy a hinta mellett, a hinta mozgásterén kívül álljon.

 

Óriáskerék az Erzsébet téren

A hírek szerint Európa legnagyobb mozgatható óriáskereke várja azokat, akik 8-10 percet szánnak arra, hogy a magasból nézzenek szét Budapest fölött: 65 méter magas, 41 légkondicionált, zárt, 8 fős kabin, egy úgynevezett VIP-kabin és 2 akadálymentes kabin – mindez június 7-től 6 héten keresztül, az Erzsébet téren, vasárnaptól csütörtökig délelőtt 10-től éjfélig, pénteken és szombaton pedig hajnali 2-ig. Kissé furcsa ugyan, de a 6 napon keresztül, 20 ember építette óriáskerék a Szigetfesztivál keretében „érkezett” – többek között Párizs, Brüsszel és Milánó után – a magyar fővárosba. A 20 éven aluli V. kerületiek egy kísérővel, egy alkalommal díjmentesen ülhetnek be a „buborékba”, azok a gyerekek, akik 140 cm-nél alacsonyabbak, kedvezményes jegyet válthatnak 1500 Forintért, a többiek pedig a teljes jegyárat – 2400 Forintot – fizetnek, illetve akik a VIP-kabint választják 30 ezer forintért élvezhetik a magasságot és a látványt. A mozgáskorlátozottak és a kerekes székesek sem maradhatnak ki: ők azonban nem a többiekkel együtt, hanem külön úton szállhatnak be az akadálymentesített „buborékba” a személyzet segítségével

 

Valamint számos belföldi utazást találtok az alábbi oldalon.

http://itthon.hu/akadalymentes-utazas